Totalne proteze, da ali ne?

Kaj so totalne proteze in kako poteka nameščanje, sem morala izvedeti v zelo kratkem času. Ni mi preostalo drugega, kot da se podam na lov za informacijami s področja zobne protetike. Ker sem se pred nekaj dnevi znašla v popolnoma neznanem položaju, sem se odločila, da na kratko povzamem celotno situacijo. Krivec, da sem se lotila raziskovanja področja zobne protetike, je pravzaprav moja babica. Po opravljeni kontroli pri svojem zobozdravniku me je nemudoma poklicala, saj je želela izvedeti, kaj si mislim o totalnih protezah. Zobozdravnik je namreč ocenil, da so njeni zobje slabi in da bi na njenem mestu začel razmišljati o nameščanju totalne proteze, ki bi sedela na njeni čeljusti.

Nameščanje totalne proteze ni lahka odločitev, kar vam je verjetno jasno? Preden oseba sprejme odločitev, da se znebi vseh zob v svoji čeljusti, je treba narediti veliko preiskav, zbrati dovolj informacij o samem posegu in podobno. Da ne omenjam, da je nameščanje totalne proteze finančni zalogaj, sploh za nekoga, ki je že upokojen. Se strinjate? Priznati moram, da me je babičin klic zelo presenetil. To je verjetno čutila tudi po barvi mojega glasu. Ker ji nisem mogla ponuditi odgovora o totalni protezi, sem se odločila, da v nekaj dnevih raziščem to področje oziroma se posvetujem še z drugimi zobozdravniki.

Drugo mnenje je namreč vedno dobrodošlo. Skoraj vsi zobozdravniki so mi povedali, da pacienti totalno zobno protezo dobro sprejmejo in da pri samem posegu še niso naleteli na težave. Poudarijo pa, da težavam ne moremo uiti, saj je telo zelo nepredvidljivo. Ljudje smo si med seboj popolnoma različni, zato se tudi telo lahko odzove drugače. Zavedam se tveganja, s katerim se bo soočila moja babica, v primeru, da se odloči za totalno protezo. Ker pa je njeno finančno stanje dokaj nestabilno, bo morala na nameščanje totalne proteze še nekoliko počakati. Žal nekaterih stvari ne moremo rešiti v trenutku.