Pravilno izbran akumulator poskrbi za brezhiben zagon motorja v vseh letnih časih

Avtomobilska industrija je v zadnjih letih močno napredovala, zato ni nič nenavadnega, da je temu razvoju sledila tudi industrija akumulatorjev, ki je vse bolj specializirana. Ker je v avtomobilih vse več elektronike, je akumulator vse bolj pomemben del vsakega vozila.

Zato je pomembno, da je pravilno izbran. Pri tem je ključnega pomena, da upoštevate specifikacijam prve vgradnje in navodilom proizvajalca. Nič ni tudi narobe, če izberete nekoliko zmogljivejši akumulator, saj zaradi omejenosti s prostorom v vozilu, ta zagotovo ne bo toliko bolj zmogljiv, da bi bilo potrebno menjati tudi alternator.

Kako napolniti akumulator s premostitvenim kablom?

Če ste pustili luči avtomobila čez noč prižgane, potem je velika verjetnost, da vašega jeklenega konjička zjutraj ne boste mogli zagnati. Glavni razlog je izpraznjenost akumulatorja, ki nima dovolj moči za zagon avtomobila. v tem primeru si lahko pomagate s premostitvenim kablom, s katerim lahko zaženete motor.

V tem primeru morate poleg ali nasproti vašega vozila parkirati delujoč avtomobil in ga pustite prižganega. S premostitvenim kablom nato povežete oba akumulatorja, pri čemer morate biti še posebej pozorni na označbe na obeh koncih kabla. Vsak konec ima namreč svoj plus in svoj minus. Oznake se morajo ujemati – minus na minus in plus na plus. Ko sta akumulatorja povezana, samo še zaženete nedelujoči avtomobil.

Kako ugotovite, kateri akumulator je pravi za vaše vozilo?

Če se pojavi potreba po novem akumulatorju, potem je vsekakor najbolje pogledati obstoječega in izbrati takšnega, ki ustreza njegovim specifikacijam. Leta nazaj sta bila najpomembnejša kriterija moč in dimenzije, danes pa je pomembna tudi njegova kapaciteta.

Velikost akumulatorja naj ustreza fizični dimenzijam vašega vozila, pri čemer lahko v določena vozila namestite tudi akumulator različnih velikosti. Moč akumulatorja je izražena v amperih (CCA) in je ključnega pomena za dobro sposobnost zagona. Rezervna kapaciteta akumulatorja (RC) je tisti kazalnik, ki določa, koliko časa se lahko napaja električni sistem brez alternatorja.