Kaj je slalom na divjih vodah? PDF Natisni E-pošta
foto: Nina JelencPri slalomu na divjih vodah morajo tekmovalci usmerjati svoj čoln skozi par količkov, imenovan vrata. Približno 300 metrov dolgo progo polno brzic in tokov morajo preveslati brez dotika ali zgrešenih vrat. Če se tekmovalec dotakne količka, mu sodniki dosodijo dve dodatni kazenski sekundi, za zgrešena ali napačno preveslana vrata pa h končnemu času prištejejo 50 kazenskih sekund. Količki vrat so zeleno-bele ali rdeče-bele barve. Pri vratih z zeleno-belimi količki tekmovalci veslajo v smeri toka, pri količkih rdeče-bele barve pa morajo veslati proti toku. Število vrat na tekmovanjih se giblje med 18 in 25.

Tekmovalci in tekmovalke lahko tekmujejo v petih disciplinah. Moški tekmujejo v kajaku (K-1m) in kanuju enosedu (C-1m) ter v kanuju dvosedu (C-2), ženske pa tekmujejo v kajaku (K-1ž) in kanuju (C-1ž). Disciplina ženskega kanuja bo v Tacnu prvič v uradnem sporedu svetovnega prvenstva. Tekmovalci in tekmovalke se merijo tudi v moštvenih vožnjah. Ekipo, ki predstavlja državo v posamezni disciplini, sestavljajo trije čolni, ki si sledijo na progi in poskušajo doseči čim hitrejši čas, brez dodatnih kazenskih sekund. Ura se ustavi, ko ciljno linijo prečka zadnji izmed trojice tekmovalcev.

Na posamični tekmi tekmovalci najprej nastopajo v kvalifikacijah, kjer za napredovanje šteje boljša izmed dveh voženj. Iz kvalifikacij se v polfinale prebije najboljših 40 kajakašev, 30 kanuistov in kajakašic ter po 20 dvojcev in kanuistk. V finalu vsake izmed disciplin nato nastopi deset najhitrejših tekmovalcev iz polfinala. V moštvenih preizkušnjah iz polfinala v finale napreduje polovica vseh prijavljenih ekip v posamični disciplini oziroma pet najboljših ekip, če je prijavljenih deset ali manj ekip.


Vir: ICF